КУРОРТНИ СЕЛИЩА

Синеморец


Тип: Морски курорт
Регион: Южно Черноморие
Област: Бургас

ОПИСАНИЕ:

Синеморец се намира на 5 км северно от защитената местност Силистар, на 11 км северно от Резово, на 6 км южно от град Ахтопол, на 20 км от Царево, на 35 км от Приморско и на 83 км от Бургас.

. За нуждите на летовниците са построени много семейни хотели, къщи за гости и самостоятелни квартири. Има отлични условия за настаняване, нощувки и почивка в Синеморец. Северно от село Синеморец е разположено устието на река Велека, пред което има широк залив. Естуарът на реката образува красива пясъчна коса при вливането си, която представлява плажна ивица „Косата“ или северния плаж на Синеморец. Североизточно от селото се намират заливът „Свети Яни“, където има рибарски пристан, и скалистата местност „Корабите“, за която има легенда, че там някога са разбивали старите и ненужни кораби.

Източно от Синеморец, във високата част на полуострова, е местността „Поляните“, застроена с нови хотели. Южно от нея е залив „Бутамята“ (Потамя) – южният плаж на Синеморец. На юг от Бутамята се стига до залива с красив плаж „Липите“, местност „Каньона“, където са характерните скални образувания „Скалата на Сизиф“ и „Пещерата на гълъбите“ и „Разделената канара“, нос Листи и залива „Листи“.

През 2006 г. в могила край Синеморец, над устието на река Велека, е открито златно тракийско съкровище от проф. Даниела Агре. Находката съдържа златна огърлица с бича глава, сериозно повредена от изгорената на клада знатна тракийка, златни наушници във формата на колесници с богинята Нике, управляваща два коня. Само едната от тях е добре запазена. Другата се нуждае от сериозна реставрация.

Сред откритията са още златна пластина – плочка от диадема с надпис „Деметриус направи“, сребърни дискове, които по всяка вероятност са били част от ритуално облекло, както и керамична антропоморфна скулптурка, която от едната страна изобразява мъжка фигура с подчертани мъжки полови белези, а от другата – с женски. От могилата са изровени общо около 160 златни предмета и детайли.

Археолозите са на мнение, че в могилата е кремирана знатна особа и затова част от предметите са обгорени. Вероятно това е погребение на жрица с аристократично положение. Открити са и керамични плочки с изображение на богинята-майка, почитана от траките. Намерените предмети са от III в. Пр. Хр. и са изложени в Общинския исторически музей в Царево.

Територията южно от Синеморец до село Резово представлява защитена местност Силистар. Местността е крайбрежна, влажна зона със запазена типична лонгозна гора. По дюните и скалите около Силистар гнездят редки и защитени птици.

През различните столетия то е носело различни наименования като по-известни са: Галадзаки и Каланджа.

Сега са построени различни по тип и категория хотели, уютни семейни хотели, апартаменти и квартири в Синеморец. Синеморец е най-южният ни черноморски курорт. Той е комбинация от прекрасни плажове, чист и свеж въздух и дъбови гори. Особено живописни са хълмовете на Странджа планина, които потъват в кристалните води на морето.

Посетителите могат да се наслаждават на няколко красиви плажа и топло слънчево лято. Синеморец е изключително подходящо за любителите на романтични и спокойни места, далеч от шума на големите курорти.

Тук е и устието на река Велека - една от най-чистите и богати на риба реки в България.

Макар и най-южният курорт на българското Черноморие до Синеморец има лесен достъп с автомобил и редовни автобусни линии до Бургас.

При обработката на текста е използвана информация от уикипедия.

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Аркутино

/Резервати/

Змийски остров

/Резервати/

Пясъчна Лилия

/Резервати/

Силкосия

/Резервати/

Тисовица

/Резервати/

Добровански гъби

/Вековни дървета/

Водениците

/Вековни дървета/

Лъвската глава

/Вековни дървета/

Нос "Агалина"

/Вековни дървета/

Трите братя

/Вековни дървета/

Вековната гора "Курията"

/Вековни дървета/
 

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Антична куполна гробница

/Антични постройки, руини/

Беглик Таш

/Антични постройки, руини/

Музей "Старинен Несебър"

/Музеи и къщи-музеи/
Места за настаняване в
Синеморец
Интересно / полезно за
Синеморец
Морски курорти
Балнео, спа курорти
Планински, ски курорти