КУРОРТНИ СЕЛИЩА

Ахелой


Тип: Морски курорт
Регион: Южно Черноморие
Област: Бургас

ОПИСАНИЕ:

Ахелой е село, намиращо се на около 15км северно от Бургас и около 6км. на юг от Слънчев Бряг и несебър на главния път Е87.

През него минава едноименната река Ахелой, която през активния сезон е предпочитано място за любителите на риболова.

Град Ахелой разполага с яхтено пристанище, подходящо за акостиране както на рибарски лодки, така и на ветроходни и моторни яхти. Плажната ивица, започваща от къмпинг Ахелой и продължаваща до гр. Поморие (приблизително 10 линейни километра и с ширина от 10 до 20 линейни метра), е подходяща за слънчеви бани. На летуващите се предлагат водни колела, сърфове, уиндсърфове и моторни джетове. За нуждите на туристите са построени семейни хотели, къщи за гости и самостоятелни квартири в Ахелой. Има добри възможности за нощувки и почивки в Ахелой.

Районът е подходящ както за улов на сладководни риби (р. Ахелой), така и за морски риби (Черно море). Много запалени рибари целогодишно хващат риба.

Старото име на селището е гръцкото Чимос. Чимос е побългарено на Чимово през 1934 г., а през 1960 г. името е сменено на съвременното Ахелой. Парадоксално, това име, което е заимствано от името на реката, е и най-древното. Произходът му най-вероятно е тракийски. Сред приблизително 240-те думи, които български лингвисти са установили в тракийския език, е и „ахел“, което означава „вода, воден“.

Самото курортно селце не разполага с голяма плажна ивица, и обикновено летовниците използват плажа на къмпинг Ахелой в непосредствена близост до селото.

За сметка на това има изградено малко яхтено пристанище. Мястото е предпочитано най-вече от туристите, търсещи спокойна и уютна атмосфера за рекреация и отдих.

В центъра на Ахелой се намира добре благоустроен красив парк, имащ широколистни и иглолистни дървета.

Не на последно място е читалище „Светлина“ със зала за културни дейности. Местната библиотека също е разположена в читалището. Град Ахелой разполага с основно училище на име „Христо Ботев“.

Най-близкият плаж до селото е този на къмпинг Ахелой. Плажът е с дължина 10 km и достига до общинския център Поморие.

След голямото заселване през 1923 г. на тракийски бежанци в Ахелой (по това време Чимос), се избира Спасовден за празник на града. Оттогава всяка година на този ден се организира панаир.

Поради стратегическото си разположение, в землището на Ахелой е имало древен път, крепост.

До средата на 20 век е била запазена част от римския път Виа Понтика, свързващ древните градове Месембрия и Анхиало. Минавал е в близост до днешния хотел Косара и римската крепост Чим. Бил е изграден от каменна макадамова настилка.

Римска крепост се е амирала в района на пречиствателна станция-Ахелой (която е до моста на р. Ахелой). И днес в околните ниви все още излизат камъни, свидетелстващи за нея. Името ? е било Чим, което е дало по-нататък името на гръцкото селище Чимос. В района на върха на каменната кариера (част от възвишение Стролата) се е намирала и римска наблюдателна кула.

През 2008 г. е изграден ``Ахелойският фар``, намиращ се на Латерновия нос до селище „Марина кейп“.

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Аркутино

/Резервати/

Змийски остров

/Резервати/

Пясъчна Лилия

/Резервати/

Силкосия

/Резервати/

Тисовица

/Резервати/

Добровански гъби

/Вековни дървета/

Водениците

/Вековни дървета/

Лъвската глава

/Вековни дървета/

Нос "Агалина"

/Вековни дървета/

Трите братя

/Вековни дървета/

Вековната гора "Курията"

/Вековни дървета/
 

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Антична куполна гробница

/Антични постройки, руини/

Беглик Таш

/Антични постройки, руини/

Музей "Старинен Несебър"

/Музеи и къщи-музеи/
Места за настаняване в
Ахелой
Интересно / полезно за
Ахелой
Морски курорти
Балнео, спа курорти
Планински, ски курорти