КУРОРТНИ СЕЛИЩА

Обзор


Тип: Морски курорт
Регион: Южно Черноморие
Област: Бургас

ОПИСАНИЕ:

Обзор е курортно градче намиращо се между Бургас и Варна на главен път Е-87 и на почти еднакво разстояние между двата града. Развитието на Обзор като курорт започва през 1925 г., когато са построени първите летни вили и почивни станции. Днес има голямо разнообразие от различни по тип и категория хотели, бунгала, квартири в Обзор. Градчето е било поселявано още от древните траки. Според писмени сведения в началото градът е се е казвал Навлохос, а по-късно му е дадено името Хелиополис - град на слънцето. Римляните построили храм на Юпитер и крепост, която по-късно влязла във владенията на болярина Карвун. Днес в парка в централната част на Обзор са запазени останки - колони, капители и статуи от римския храм на Юпитер. Това е курорт, потънал в зеленина, уют и спокойствие. Морската вода е чиста и свежа, а плажната ивица е почти 7 км. дълга, която я прави една от най-големите в страната. Плажат е много подходящ за слънчеви бани, както и за плуване, риболов, гмуркане и други. Той е любимо място на туристите, предпочитащи почивка на романтични и спокойни места сред природата, далеч от шума на големите курорти. Достъпът до самия курорт е изключително удобен, тъй като се намира на самия главен път свързващ Бургас и Варна. Разнообразието от новопостроените китни семейни хотели и частни квартири са на разположение на летовниците. В града има и много барове, красиви заведения и романтични расторанти. Южно от Обзор на около 14 км сред лозя и гористите хълмове се стига до нос Емине, от който се разкрива прекрасна панорама към Несебърския залив. Тук има построен фар и останки от древна крепост и манастир.

Обзор е едновременно на българското Черноморие и в Стара планина. Близо до града в планината се намира минерален извор.

Историята на града започва преди повече от 3000 години. Първоначално траките създават своето селище Наулохас. През 1 хилядолетие пр.н.е. гръцки преселници основават град Хелиополис („слънчев град“).

След завоюването му от римляните, през 1 в. пр.н.е., е построен храм на Юпитер и градът получава името Теополис. Остатъци от този храм са запазени в центъра на града. По-късно тук се е намирала лятна резиденция на византийските императори.

През 70-те години на ХХ век в центъра на града е разкрита монументална трикорабна базилика от V век с дебелина на стените 2 метра и дължина 40 метра, която през следващите години е унищожена от ново строителство.

След време е построена българската крепост Козяк. По времето на Османската империя на тази територия възниква селището Гьозекен („обзор“ на турски). Носи сегашното си име от 1936 г. От 7 септември 1984 г. Обзор е със статут на град.

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Аркутино

/Резервати/

Змийски остров

/Резервати/

Пясъчна Лилия

/Резервати/

Силкосия

/Резервати/

Тисовица

/Резервати/

Добровански гъби

/Вековни дървета/

Водениците

/Вековни дървета/

Лъвската глава

/Вековни дървета/

Нос "Агалина"

/Вековни дървета/

Трите братя

/Вековни дървета/

Вековната гора "Курията"

/Вековни дървета/
 

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Антична куполна гробница

/Антични постройки, руини/

Беглик Таш

/Антични постройки, руини/

Музей "Старинен Несебър"

/Музеи и къщи-музеи/