КУРОРТНИ СЕЛИЩА

Каварна


Тип: Морски курорт
Регион: Северно Черноморие
Област: Добрич

ОПИСАНИЕ:

Каварна е разположена в северната част на Българското Черноморие. Намира се на 64 километра от град Варна на главен път Е89. Населението е около 12000 жители.В града има яхтено пристанище, просторен изкуствен плаж и обширен център.

l По живописното каварненско крайбрежие с дължина от 42 км са развити малки плажни ивици. До морето се издига труднодостъпният, с почти отвесни скатове, нос Чиракман. В миналото Чиракман се е врязвал на километри навътре в морето, но при силно земетресение той се срутва и постепенно ерозионното действие на водата оформя сегашния му непристъпен вид. На неговото равно плато са запазени развалините на крепостни стени, ровове, църкви, некрополи, където и до днес се провеждат археологически разкопки и изследвания.

Районът е богат на минерални води, които се причисляват по качества си към трапезните. Каварненският край предлага великолепни възможности за развитието на екотуризъм и специализиран туризъм – наблюдения и фотографии на растения, на делфини и различни риби в крайбрежните води. Любителите на птиците могат да останат с незабравими впечатления по всяко време на годината. Построени са хотели, къщи за гости и Квартири в Каварна. Богатото разнообразие на птичи видове привлича туристи от цял свят и допринася Калиакра и Яйлата да се превърнат в едни от най-предпочитаните места в България за развитие на орнитоложки туризъм.

Каварна е привлекателен град не само като курортен център, но и със своята дълга история и културно-исторически забележителности. Провеждат се множество археологически разкопки, а находките от подводните експедиции провокират вниманието на чуждестранни учени и специалисти. Вече повече от три поредни години проучванията в региона се провеждат съвместно с учени от Франция и Италия. Курортният комплекс е обособен край залив, образуван от очарователната река: “Долината на авлигите”.

В близост до Каварна се намират и други природни и туристически обекти. Нос Калиакра е природен и археологически резерват, разположен на 2 км. навътре в морето. Тук могат да се наблюдават делфини и редки птици.

Друга атракция е националният археологически резерват Яйла. На територията му са разположени исторически паметници от различни епохи, включващи пещерни жилища, некрополи, гробници, църкви, каменни оръдия на труда и др.

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Калиакра

/Резервати/
 

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Храмът на Кибела

/Антични постройки, руини/
Места за настаняване в
Каварна
Интересно / полезно за
Каварна
Морски курорти
Балнео, спа курорти
Планински, ски курорти