КУРОРТНИ СЕЛИЩА

Семково


Тип: Планински, ски курорт
Регион: Рила
Област: Благоевград

ОПИСАНИЕ:

Разположен в подножието на Рила сред гори от бор и смърч Семково се намира само на около 17 км. от гр. Белица.

Курортът предлага добри възможности за пректикуването на ски туризъм и летен маршрутно-познавателен туризъм Има изградена ски писта с дължина около 400 м. и ски влек с възможност да облужва близо 140 туристи на час.

Семково е красива местност и планински курорт в Рила. Намира се на 17 километра северно от град Белица, България, на средна надморска височина 1600 m. Разполага с много хотели и почивни станции. Семково представлява широка денудационна заравненост – красиви поляни с борови и смърчови гори наоколо. През местността тече Станкова река, десен приток на Вотръчка река. Почвите са кафяви горски, а геоложката основа е южнобългарски гранит. Над курорта, на височина от 1750 метра се намира хижа Семково. От близките до хижата поляни се открива живописна панорама на юг към планината Пирин. На 1 час и 30 минути пеша в североизточна посока от хижата, разположено в красива клекова гора в циркуса под Средния връх, се намира Сухото езеро. А в северозападна посока от върха са разположени Скалишки езера, Вапски езера и Чернополянски езера.

На северозапад и север от курорта се извисява поредица от красиви върхове: Голям мечи връх, Ангелов връх, Узуница, Аладжа слап, Черна поляна, Павлев връх, Канарата, Реджепица, Вапа, Средния връх (Тупио връх) и Лопатишки връх. В картите издадени след 1985 година някои от тези върхове са с нови имена.

Семково предлага добри възможности за пректикуването на летен маршрутно-познавателен туризъм – включен е в четири от общо шестте екопътеки, които са част от развитието на екотуризма в Белица/ "Храмът на вечността", "Очарованието на торфището", "Следите на ледника", "Властелинът на планините"/. В близост до курорта са разположение различни живописни местности, до които се стига по създадените маркирани туристически пътеки. Климатът тук е средиземноморски с осезаемо планинско влияние. Средногодишните температури в курорта са между 7,5° С и 9,5°С. Средните юлски температури са от 18° до 25°С, а най-топъл е м.август.

Голям интерес представлява намиращия се наблизо парк за танцуващи мечки. Паркът е създаден със средства на фондациите „Четири лапи“ и „Бриджит Бардо“ и Община Белица. В изграждането му участват експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. В него има гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка. Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън.

Открит е на 17 ноември 2000 г. Първите мечки, които са настанени в парка са Марияна, Стефан и Калинка. През 2001 г. е доведена и мечката Станка, която е в тежко състояние. На 11 юни 2001 г. са настанени и мъжките мечки Гошо и Боби. В парка живеят всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България, както и 3 от Сърбия. През 2017 г. е доведена и мечката Рику от Албания. В парка се организират разходки на всеки половин час между 12:00 и 18:00 ч. през април и юни, 10:00 – 12:00 ч. и 13:00 – 18:00 ч. през юли и август, и от 12:00 до 18:00 ч. от септември до ноември.

Над курорта, на височина от 1750 метра се намира хижа Семково. От поляните наоколо се открива живописна гледка на юг към планината Пирин.

На 1 час и 30 минути пеша в североизточна посока от хижата, разположено в красива клекова гора в циркуса под Средния връх, се намира Сухото езеро.

На северозапад и север от курорта се извисяват поредица от красиви върхове От тук се разкрива впечатляваща панорама към величествените върхове на Рила и Пирин. Създадени са условия за практикуване на маршрутно познавателен туризъм по създадените маркирани туристически пътеки към Вапският циркус и Вапските езера, Полежанският циркус и Сухото езеро, Скалишкият циркус и Скалишките езера и др.

В Семково са изградени различни почивни и ведомствени станции, семейни хотели, къщи за гости и квартири. Има добри възможности за нощувки и настаняване.

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Алиботуш

/Резервати/

Маричини езера

/Резервати/

Каменна приказка

/Вековни дървета/

Пиростията

/Вековни дървета/

Кърлановски пирамиди

/Вековни дървета/

Мелнишките пирамиди

/Вековни дървета/

Бъндерица

/Водопади/

Пещера "Улцата"

/Водопади/

Юленски скок

/Резервати/
 

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:


Места за настаняване в
Семково
Интересно / полезно за
Семково
Морски курорти
Балнео, спа курорти
Планински, ски курорти