КУРОРТНИ СЕЛИЩА

Юндола


Тип: Планински, ски курорт
Регион: Родопи
Област: Пазарджик

ОПИСАНИЕ:

Юндола се намира в планински район и е на 16 km северозападно от Велинград, по шосето за Банско и Разлог. Разположено е на 1400 m средна надморска височина между планините Рила и Родопи. Пътят от Велинград минава по поречието на река Луковица и е много живописен.

Местността Юндола е обширна седловинна поляна между планините Рила и Родопи с размери приблизително 3 km на 1 km. Вододел между река Яденица (десен приток на Марица) и река Луковица и река Абланица (леви притоци на Чепинската река).

Известен български планински курорт със ски писти оборудвани със ски-влекове през зимата. От Юндола могат да се поемат различни туристически маршрути в Рила и Родопите. Интересни обекти в околността са: резерватите „Рогачица“ и „Валявиците“ в Рила, местността Филибишка поляна, местността Черновец в Родопите, местността Куртово, природната забележителност Пашови скали и спортна база Белмекен.

Юндола е и чудесно място е за отдих както през лятото, така и през зимата. Тук минават реките Яденица, Абланица и Луковица. От селото започват приятни туристически маршрути до вр.Черновец (1834 м – най-висок в рида Алабак в западната част на Родопите) и до вр.Белмекен (2626 м) в Рила, както и до яз.Белмекен. В близост е Природният резерват „Мантарица“ (вековни смърчове, бял бор и ела), както и много защитени местности, заради изключителното богатство на растителния и животински свят. До скалното образувание „Пашови скали“ се стига за около 40 мин. От тук има чудесна гледка към Пирин, част от Родопите и Рила.

Юндола е планински курорт, заобиколен от иглолистни гори. Изградени са няколко ски-писти и два влека. В близост е и хижа Юндола.

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Купена

/Резервати/

Мантарица

/Резервати/

Жабата

/Вековни дървета/

Побит камък

/Вековни дървета/

Лепеница

/Водопади/

Снежанка

/Водопади/

Клептуза

/Водопади/
 

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Крепост Цепина

/Крепости/

Панагюрско съкровище

/Древни съкровища/
Места за настаняване в
Юндола
Интересно / полезно за
Юндола
Морски курорти
Балнео, спа курорти
Планински, ски курорти