КУРОРТНИ СЕЛИЩА

Свети Влас


Тип: Морски курорт
Регион: Южно Черноморие
Област: Бургас

ОПИСАНИЕ:

Свети Влас се намира в подножието на южните склонове на Стара планина, в непосредствена близост до брега на Черно море. Курортът се намира на 10 км от Несебър. Свети Влас заема северната част на залива, край който се намира Слънчев бряг и вилно селище Елените, а Бургас е разположен на 35 км южно.

Характерното за курорта е, че е разположен на хълмист терен с изложение към морето, което дава добра панорама към морския бряг на средствата за настаняване.

Сега на разположение на гостите са хотели, къщи за гости и квартири в Свети Влас. Макар и малък, градът има богата и дълга история. Първото селище в района било основано от древните траки. По-късно, през еленистическия период, около II в. пр. Хр., със заселването на гръцки колонисти, селището се е наричало Лариса. С това име се среща чак до XIV век, когато приема името на Свети Влас - покровител на търговците, животновъд, лечител. Новото наименование на селището е било свързано с намиралия се тук голям и известен ставропигален манастир „Св. Власий“, който бил пряко подчинен на Константинополската патриаршия. Същият просъществувал до XVIII век, когато е опожарен от безбройните по това време набези на пирати. Подобна съдба сполетяла и другите четири манастира, разположени в околността на селото: „Св. Петър“, „Св. Илия“, „Св. Андрей“ и девическият „Св. Ана“. Отделни останки от тези обетели могат да бъдат забелязани и днес. През годините на турското робство (XIV-XIX в.) са известни няколко имена на селото и всички са свързани с манастирите. Турците го наричали Кючюк манастир, а в османските данъчни регистрите е записано като село Манастир. След освобождението от турско робство, когато Източна Румелия е присъединена към Българското княжество името на селището се променя на Свети Влас. През 1963 година Влас е обявен за климатичен морски курорт. Микроклимата тук е благоприятен за лечение на белодробни заболявания. През 2006 село Свети Влас придобива статут на град с решение на Министерския съвет. През 2007 г. в Свети Влас е открито най-голямото яхтено пристанище в България, с капацитет от 300 яхти.

Плажът на Свети Влас е с изложение на юг. Пясъкът е ситен и златист. Уникално съчетание на чист планински въздух, морски климат и красива природа. Свети Влас е любимо място за отдих на много българи и чужденци. Летните дни се характеризират с тиха утрин и сравнително прохладен следобед. Уникално дълга, топла и тиха есен. Последните години се наблюдават температури от 15 градуса в средата на декември. Зимата тук е не повече от месец.

Любимо място за разходка и пикник е нос Робинзон на морския бряг. Съборът на Свети Влас се провежда на 2 май — летния Атанасовден.

Международна ветроходна регата „Св. Влас“ се провежда в акваторията на Несебърския залив на 18, 19 и 20 юли. Домакин на състезанието е Общински Морски Клуб „Несебър 2000“. Регата „Св. Влас“ има зад гърба си петгодишна история, като до 2007 г. се провежда под името „Victory“. Суперкар рали „Свети Влас“. При обработката на текста е използвана информация от уикипедия

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Аркутино

/Резервати/

Змийски остров

/Резервати/

Пясъчна Лилия

/Резервати/

Силкосия

/Резервати/

Тисовица

/Резервати/

Добровански гъби

/Вековни дървета/

Водениците

/Вековни дървета/

Лъвската глава

/Вековни дървета/

Нос "Агалина"

/Вековни дървета/

Трите братя

/Вековни дървета/

Вековната гора "Курията"

/Вековни дървета/
 

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Антична куполна гробница

/Антични постройки, руини/

Беглик Таш

/Антични постройки, руини/

Музей "Старинен Несебър"

/Музеи и къщи-музеи/
Места за настаняване в
Свети Влас
Интересно / полезно за
Свети Влас
Морски курорти
Балнео, спа курорти
Планински, ски курорти