КУРОРТНИ СЕЛИЩА

Шкорпиловци


Тип: Морски курорт
Регион: Северно Черноморие
Област: Варна

ОПИСАНИЕ:

Ваканционното селище Шкорпиловци се намина на около 35км южно от Варна и на 94км северно от Бурас. Изградени са много къщи за гости, квартири и семейни хотели в Шкорпиловци. Има курортна част, която е в непосредствена близост до морето. Има великолепна широка плажна ивица, с непрекъсната дължина от около 13 км. и ширина до 100 м. Дългия пясъчен пояс свързва устието на река Камчия, на север и курортните комплекси на градовете Бяла и Обзор, на юг. Местността около селището е обградена от север и юг от две разделения /два ръкава/на Шкорпиловска река, която в тази част се влива в Черно море. В близост до селището се намира резерват Камчия характерен с богата лонгозна растителност по течението на река Камчия.

Името му произлиза от братята изследователи Шкорпил. Старото му име е Фъндъклъ. Наименованието прозхожда от турски език и означава Лешникова градина. В близост до селото има останки от четири антични селища. При малка крепост на морския бряг е открита и късноантична трикорабна църква с мозаечен под, унищожен между 1917 и 1966 година.

Шкорпиловци е спокойно място за лятна почивка на море, което съчетава морски плаж и планински поляни. В селото се намират множество хотели и почивни станции. В курорта има заведения за хранене, барове, лятно кино, сърф и кайт училище. Природата около курорта е характерна с уникалното си разнообразие и отдалеченост от други курорти и селища.

Големината на плажната ивица осигурява много незаети пространства, дори и в пика на сезона. Бреговата линия е права, без залив, което е предпоставка и за вълни при северни и североизточни ветрове. Мястото е едно от най-добрите за практикуване на сърф, уиндсърф и кайт по нашето Черноморие. Плажът е едноименна защитена зона по Директивата за местообитанията. В близост е и резерватът „Камчийски пясъци“.

Тук е базирана ихтиоложка станция на БАН с внушителен мост с дължина 300 м., северно от него на 30 м. по дъното има останки в ивица от около 10 м от предишен мост, които могат да бъдат опасни за плуващите при вълнение и ниска видимост. Има идеални места за къмпинг (в гората).

Района около селището се характеризира с минерални извори с много добри свойства и благоприятно въздействие въхру здравето.

Шкорпиловци е предпочитано от много посетители за семеен туризъм, особено за семейства с малки деца, любители на риболова и почитатели на спокойна почивка в близост до свежата природа.

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Камчия

/Резервати/

Побитите камъни

/Вековни дървета/

Костенурката

/Вековни дървета/

Свинската глава

/Вековни дървета/

Чудните скали

/Вековни дървета/
 

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Римски терми - гр. Варна

/Антични постройки, руини/

Аладжа манастир

/Манастири, църкви/

Етнографски музей, гр Варна

/Музеи и къщи-музеи/
Места за настаняване в
Шкорпиловци
Интересно / полезно за
Шкорпиловци
Морски курорти
Балнео, спа курорти
Планински, ски курорти