КУРОРТНИ СЕЛИЩА

Лозенец


Тип: Морски курорт
Регион: Южно Черноморие
Област: Бургас

ОПИСАНИЕ:

Лозенец е спокойно и приятно курортно селище в южната част на Българското Черноморие. Разположено е в съседство между курортните селища Китен и град Царево (стария Мичурин). Намира се на разстояние 60 км южно от град Бургас и на 10 км от курорта Приморско.

Курортът Лозенец носи това име от 1931 г. Преди това се е казвало Ембелец, което име е с гръцки произход. Като географски дадености планината и морето играят важна роля в развитието на района. Близостта на Странджа планина го прави още по-завладяващо и неповторимо място за почивка.Селцето е малко, кокетно и уютно. Преобладават двуетажните и триетажните къщи и вили, превърнати в комфортни малки хотели или даващи квартири за почиващи те.

Официалният празник на селото е 6 май. Всяка година на тази дата пристигат туристи от цялата страна. В селото се организират много различни културни прояви. Обикновено се провеждат на площада в центъра. Организират се различни конкурси, концерти на различни български и чуждестранни групи и изпълнения на български фолклорни ансамбли. В селото се провежда и национален шампионат по сърф, както и ежегодна фотофиеста.

На 1km северозападно от Лозенец, непосредствено преди прекрасния плаж на бившия къмпинг Корал, се намира и пещерата Мечата дупка, заобиколена от 2 плажчета. Името получила преди много години от стари рибари, уловили двойка тюлени (морски мечки) в мрежите си.

Тук могат да се видят:

Национален парк Странджа, Реките Велека, Караагач, Дяволска;

Природен резерват Ропотамо, който е на 15 km от Лозенец. За туристите се провеждат екскурзии с лодки по течението на реката всеки ден от седмицата.

Село Резово, крепостта Кастрицион и заливът Силистар – приблизително на 25 km южно от Лозенец, точно на устието на река Резовска, по която минава границата между България и Турция. Селището е най-южната точка по черноморското ни крайбрежие и има богата древна история;

Беглик Таш – Българският „Стоун хендж“ – намира се в буферната зона на резерват Ропотамо, на 14 km от Лозенец.

Плажовете в Лозенец са със златист, мек и ситен пясък. На територията на селото има много плажове – Централен, Корал, Оазис, Мечата дупка, Малък и Бабешки.

Плажната ивица на централния плаж е около 700 метра, с разположени по нея чадъри, шезлонги, заведения за хранене и летни барчета. Там може да намерите различни водни развлечения като: водни колела, джетове, „банани“ и др. Може да се запишете в сърф училището, да яздите кон или да ловите риба.

Плажът на Корал е с по-дълга пясъчна ивица от Централния плаж. Любимо място е за къмпинг.

Плажът на Оазис е разположен югоизточно от Лозенец, посока Царево. Освен всички друго има и водолазен център, разположен на плажа.

Плаж Мечата дупка се намира между Централния плаж и плаж Корал. Едно прекрасно заливче за релаксираща почивка, без джетове, без чадъри и шезлонги. Има и къде да се нахраните. Заливът е известен с уникално бистрата си вода, естествена лагуна, подходяща за малки деца и бебета. Плажчето е подходящо и за подводен риболов.

Малкият плаж е плажна ивица, която се намира в югоизточния край на селото. От двете страни плажът е обграден от скали. Там ще намерите чадъри, шезлонги, водни колела и джетове. На плажа се намира заведение, в което може да хапнете или да изпиете по един студен летен коктейл.

Бабешки плаж е разположен между Централен и Малък плаж. Като цяло преобладава скалист релеф, предпочитан е за нудизъм.

Лозенец се развива доста добре за привличане на повече туристи за почивка. Посетителите могат да намерят доста привлекателни и комфортни хотели, вили, къщи за гости с чудесни възможности за нощувки и попивка в Лозенец.

Курорта е подходящ и предпочитан като дестинация за семеени почивки. На разположение на туристите има много ресторанти, пицарии, кафета и дискотеки.

За своята по-добра почивка на плажа, почиващите туристи може да ползват чадъри, шезлонги, водни колела, джетове

В близост /малко на север/ се намира резерват Ропотамо, през който тече самата река Ропотамо и скалния феномен Лъвска глава - природна забележителност, която може да бъде видяна встрани от пътя между Приморско и Созопол.

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Аркутино

/Резервати/

Змийски остров

/Резервати/

Пясъчна Лилия

/Резервати/

Силкосия

/Резервати/

Тисовица

/Резервати/

Добровански гъби

/Вековни дървета/

Водениците

/Вековни дървета/

Лъвската глава

/Вековни дървета/

Нос "Агалина"

/Вековни дървета/

Трите братя

/Вековни дървета/

Вековната гора "Курията"

/Вековни дървета/
 

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Антична куполна гробница

/Антични постройки, руини/

Беглик Таш

/Антични постройки, руини/

Музей "Старинен Несебър"

/Музеи и къщи-музеи/