КУЛТУРНО - ИСТОРИЧЕСКИ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ

Антични постройки, руини

Перперикон


Категория: Антични постройки, руини
Регион: Родопи
Област:
Местоположение: На 15км от гр. Кърджали

ОПИСАНИЕ:

Перперикон е археологически комплекс, голямо мегалитно светилище. Предполага се, че той е прочутото в древността светилище на Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите.

Останките от стените на Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от гр. Кърджали. Разкопките там започват през 2000 г. и продължават, разкривайки голям скален град, чийто разцвет е през римската епоха, макар историята му да започва няколко хилядолетия по-рано.

Имало е дворец, който е бил масивна Г-образна сграда с дебели стени. Част от стените са рязани естествени скали, по които личат ниши за гредите. Градежът е от каменни блокове, типични за мегалитното строителство. До парадния вход с добре запазен праг водят около 200 м каменни стъпала, които са широки около 3 м.

При последните разкопки на няколко метра от двореца е открит голям жертвеник за едри животни и човешки жертвоприношения, каквито са правени по онова време. В най-ниския етаж на двореца са открити пет саркофага. Те са вкопани в скалистия под, до тях има ниши за даровете. В западното помещение се е намирал олтар, съдят археолозите по запазен каменен постамент. В северозападната част е открита крипта с 15 каменни саркофага.

в края на бронзовата епоха Перперикон вече е представлявал голям скален култов комплекс. През 2002 г. е откритата къснобронзова керамика, представена с многобройни фрагменти и няколко цели съда. Археологическите находки са наистина впечатляващи и ценни за опознаването на античния комплекс с историческо значение.

Официален сайт за археологическия комплекс Перперикон: http://www.perperikon.bg ;

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Крепост Устра

/Крепости/

Перперикон

/Антични постройки, руини/

Тракийското светилище при с. Татул

/Антични постройки, руини/
 

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Гъбата


/Вековни дървета/

Каменни гъби


/Вековни дървета/

Вкаменена гора


/Вековни дървета/

Скален прозорец


/Вековни дървета/

Кърджалийските пирамиди


/Вековни дървета/

Водопада


/Резервати/

ИНТЕРЕСНО И ПОЛЕЗНО
ЕКОПЪТЕКИ И ДЕСТИНАЦИИ

* * * * *