КУЛТУРНО - ИСТОРИЧЕСКИ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ

Манастири, църкви

Дряновски манастир


Категория: Манастири, църкви
Регион: Централна Стара Планина
Област:
Местоположение: На около 4 км. от гр. Дряново

ОПИСАНИЕ:

Историческият Дряновски манастир Св. Архангел Михаил е разположен на около 4 км. от гр. Дряново сред живописното ждрело на Дряновската река, където високите варовикови скали ограждат пролома като непристъпни крепостни стени.

Смята се че в първоначалния си вид манастирът се е намирал на 2 км. северно от сегашния (в местността Малкия Св. Архангел) и е построен от възстаналите търновски боляри – братята Асен и Петър. През 14 век Светата обител е била едно от главните средища на исихазма и е давала подслон на множество монаси. В началото на на 15-ти век манастирът бива разрушен от османските нашественици. В последствие е бил възобновен на ново място, в местността, известна днес под името Голям Св. Архангел, но участта и на тази обител е същата. За пореден път и вече на сегашното си място Дряновския манастир е изграден към края на 17-ти век. Съборната църква е била еднокорабна и полувкопана в земята и се намирала непосредствено до днешната, а освен нея имало и втори храм.

Обновяването на манастира започнало по времето на игумен Рафаил през 40-те години на 19-ти в. Издигнати са жилищните постройки откъм реката, а в 1845 г. е завършен и новия храм. Постепенно към края на столетието Дряновския манастир се превръща в религиозно и културно средище и една от най-големите и добре устроени обители в търновския регион. Дряновските монаси активно са участвали в революционните борби за освобождение от турско иго. В манастира се намирала една от главните квартири на БЦРК в Търново и в него често са пребивавали Васил Левски и Георги Измирлиев. Имало е таен склад за храни и оръжия, поради което по време на Априлското въстание отрядът на поп Харитон и Бачо Киро се насочил натам и превърнал Светата обител в своя крепост. В битката с турската войска оцеляла само малка част от отряда, а манастира отново бива опожарен, като сравнително непокътната остава единствено църквата. Последното засега основно възстановяване е извършено скоро след Освобождението. Построени са ново крило към комплекса и паметник-музей. През 1925-та г. е издигната и камбанарията.

В Дряновския манастир се предлага настаняване в уютни стаи с две и три легла. В непосредствена близост до Светата обител има и няколко заведения с добра храна.

До манастира се стига лесно кола по главния път от Велико Търново за Габрово. На около 2 км. след гр. Дряново се намира кратката отбивка за манастира.

Източник на информацията за този обект:
http://www.bulgarianmonastery.com


;

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Дряновски манастир

/Манастири, църкви/

Соколски манастир

/Манастири, църкви/

Батошевски Манастир

/Манастири, църкви/
 

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Бигоровата скала


/Вековни дървета/

Бачо Киро


/Водопади/

Вековна букова гора


/Вековни дървета/

ИНТЕРЕСНО И ПОЛЕЗНО
ЕКОПЪТЕКИ И ДЕСТИНАЦИИ

* * * * *