КУЛТУРНО - ИСТОРИЧЕСКИ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ

Манастири, църкви

Манастир Кабиле


Категория: Манастири, църкви
Регион: Югоизточна България
Област:
Местоположение: Близо до гр. Ямбол

ОПИСАНИЕ:

Манастирът “Рождество на Пресвета Богородица” се намира в средата на нива недалеч от археологическия резерват Кабиле на 6км. от град Ямбол. Неговият добре поддържан двор радва окото на посетителя с множеството зеленина и цветя.

Манастирът по настоящем е женски, а храмовият празник на 8-ми септември привлича много богомолци, които се гощават щедро от домакините. Повечето посетители са водени от вярата, че аязмото на манастира ще им донесе здраве и дълголетие. Често изцелени се завръщат с щедри дарове за манастира.

През късната античност (4-5в.) Кабиле е бил голям религиозен център, а на около 1км. от настоящия резерват е имало манастир по времето на Император Константин Велики. Според легендата, Царица Елена пращала често хора да й носят вода от целебния извор.

По-късно манастирът станал женски православен и бил обитаван до падането на България под Турско робство в края на 14в. Въпреки че манастирът е бил разрушен, споменът за магическия извор се предавал от поколение на поколение. През 1898г. Стоян Ганев от село Кабиле, докато си почивал на нивата след работа видял в съня си жена облечена в черно, която му посочила мястото на лечебния извор. Орачът започнал да копае на това място и наистина се натъкнал на водата. По-късно, за съжаление, неразбирателства със съселяните му го принудили да закопае извора. Според преданието селянинът ослепял на минутата.

През 1918г. възрастна жена от Сливен (Мария Маринова) открила отново извора след пророчески сън. Там щедри хора построили малък параклис, около който постепенно се издигнал манастир. Сторителството на манастира започнало през 1919г. и продължило до 1944г. Най-голяма заслуга за успешното приключване на строителството имал Георги Николов от село Ген. Инзово, който пътувал с години от село на село и събирал дарения за манастира. От 1995г. манастирът се оглавява от 26-годишната игуменка Минодора. Освен нея, манастирът се обитава само от още 4 монахини.

Манастирът предлага настаняване и може да посрешне до 50 души. Хора от цялата страна често прекарват по няколко дни като най-гголям наплив разбира се има по време на религиозни празници.

До манастира се стига лесно с кола от Ямбол и Сливен - на около километър от с. Кабиле.

Източник на информацията за този обект:
http://www.bulgarianmonastery.com


;

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Античен тракийски град Кабиле

/Антични постройки, руини/

Манастир Кабиле

/Манастири, църкви/
 

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Балабана


/Резервати/

Долна Топчия


/Резервати/

ИНТЕРЕСНО И ПОЛЕЗНО
ЕКОПЪТЕКИ И ДЕСТИНАЦИИ

* * * * *