ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
В БЪЛГАРИЯ

Резервати

Калиакра


Тип:
Регион: Северно Черноморие
Област:
Местоположение: района на нос Калиакра
Площ: Защитен обект , 15. 02. 1956 г. с площ 688 ха

ОПИСАНИЕ:

Резерватът е разположен на нос Калиакра и околната акватория. Създаден е с цел опазване на характерна степна растителност, обиталищата на белокорместия тюлен (тюлена – монах) и някои видове птици. Тюленът – монах живее единствено по черноморските брегове. Освен в тази част на страната това застрашено от изчезване животно се среща и в района на Маслен нос (на 5 км на североизточно от гр. Приморско).

Нос Калиакра е на 2 км дълбоко вдаден навътре в морето, наподобяващ полуостров. Клифовият тип бряг предполага и отвесните скалисти брегове, чиято височина достига до 70 м.

Има множество пещери, ниши, подмоли, подводни скали, които са резултат на силната абразия. Върху карбонатната основа на нос Калиакра се срещат ендемични растителни видове, като малката перуника, теснолистния божур, хибридния мак, коило, клинавчета и др. На територията на резервата има много исторически забележителности. На носа се е намирал тракийският град Тиризис, като крепостта продължава да съществува през византийския период и по време на средновековната българска държава.

Нос Калиакра е разположен на 12 км източно от Каварна и 60 км североизточно от Варна. Брегът е стръмен с отвесни скали, които се спускат 70 метра надолу към морето. Името на местността е променяно няколко пъти през вековете – Тетрасиада, Акре и Калиакра. Означава “красив нос”, заради червеният цвят на скалите. Според местна легенда кръвта на защитниците на крепостта, построена тук през 4 в. пр. н. е. се е пропила в скалите и така те добиват цвета си. Тази крепост по-късно става Римско, а после и Византийско владение. През средновековието е използвана за мюсюлмански духовен център. Днес все още могат да се видят останки от тези селища. ;

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Калиакра

/Резервати/

ИНТЕРЕСНО И ПОЛЕЗНО
ЕКОПЪТЕКИ И ДЕСТИНАЦИИ

* * * * *