КУЛТУРНО - ИСТОРИЧЕСКИ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ

Манастири, църкви

Арбанашки манастир


Категория: Манастири, църкви
Регион: Централна Северна България
Област:
Местоположение: В началото на с. Арбанаси, на 5 км. от гр. Велико Търново

ОПИСАНИЕ:

Девическият манастир “Света Богородица” се намира в началото на с. Арбанаси, на 5 км. от гр. Велико Търново в посока Горна Оряховица. Той е един от няколкото духовни обители около старата столица на България, които пазят в себе си тежки спомени от османското нашествие. Посещението на този манастир може бъде част от приятен ден или уикенд в старинното Арбанаси. В другия край на селото има още един манастир – “Св. Никола”.

“Света Богородица” е създаден още по времето на Втората българска държава. Когато през 1393 г. крепостта Царевец пада, в Арбанаси оцеляват само няколко къщи, сред които и този манастир. През първите векове на османското владичество той се запазва като заможен манастир, но по-късно запустява след постоянните набези на кърджалиите. Все пак през 1680 г. местното население изгражда запазената и до днес нова манастирска църква. Тя представлява интересна постройка, различаваща се от пищните храмове на други манастири - ниска и продълговата сграда (18 x 6 м.), с две предверия и обширен параклис, без външен блясък и камбанария. Изографисана е през 1704 г. от учителите Кръстьо, Цоньо и Георги. Скоро след това (1716 г.), троянският монах Данаил построява жилищните сгради и възобновява дейността на манастира. През 1762 г. църквата и параклиса са допълнително украсени със стенописи. Освен стенните рисунки са запазени и няколко икони, дело на тревненския майстор Захарий Стефанов и сина му Цоню. Камбанарията е нова и е построена над самия вход за манастира.

Интерес буди разположената в едното предверие релефна и обкована в сребро икона на Богородица – част от обкова е добавен на по-късен етап с пари на местен търговец, чието дете според преданието е било изцелено след молитва пред иконата. Тя датира още от преди османското иго и се смята за чудотворна както от монахините, така и от местните хора, които идват в манастира за да отнесат молитвите си към Св. Богородица. Според преданието, скоро след превземането на Царевец монахините изоставят светата обител и закопават иконата. Много години по-късно местно овчарче чува плач, идващ изпод земята и я намира с помощта на баща си.

Манастирът “Света Богородица” не предлага възможност за настаняване и храна. За сметка на това, повечето от къщите в Арбанаси са превърнати в целогодишно отворени луксозни хотели и ресторанти.

До “Света Богородица” се стига лесно с кола от Велико Търново в посока Горна Оряховица и следване на отбивката за Арбанаси. Улицата, която води до манастира е непосредствено преди селото. Целият път е добре асфалтиран.

Източник на информацията за този обект:
http://www.bulgarianmonastery.com


;

ГАЛЕРИЯ:

 
Други туристически обекти и забележителности
в същата област

КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Aнтичeн град Никополис aд Иструм

/Антични постройки, руини/

Античен град Нове

/Антични постройки, руини/

Преображенски манастир

/Манастири, църкви/

Килифаревски манастир

/Манастири, църкви/

Плаковски манастир

/Манастири, църкви/

Къпиновски манастир

/Манастири, църкви/

Патриаршески манастир

/Манастири, църкви/

Арбанашки манастир

/Манастири, църкви/
 

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ:



Момин скок


/Резервати/

ИНТЕРЕСНО И ПОЛЕЗНО
ЕКОПЪТЕКИ И ДЕСТИНАЦИИ

* * * * *